G Y Ö N G Y F Ü Z E T E K 2 0 2 2
KONYHAI FELADATOK (2)
14. tétel
Konyhai feladatok a dajka tevékenységében. Fejtse ki, az ételmintavétel szabályait, eszközeit, lépéseit, valamint a mosogatás követelményeit, fázisait! Mutassa be az ételmaradék tárolására vonatkozó előírásokat!
A tételhez használható segédeszköz: -
Kulcsszavak, fogalmak:
- Az ételmintavétel szabályai
- Az ételmintavétel során használt eszközök
- A mosogatás fázisai
- A mosogatás során használható eszközök
- Az ételmaradék tárolásának eszközei, szabályai
A konyhai feladatok ellátását abban az esetben végzik a dajkák, ha nincs erre megfelelő személyzet, illetve, ha hiányzik a konyhai dolgozó.
Ezért tisztában kell lennie a konyhai feladatokkal és szabályokkal.
Az ételminta vétel szabályai:
Minden főtt és készített ételből, illetve hentes árúból, 100 gr mennyiséget el kell tenni mindennap a hűtőszekrénybe.
Tárolási ideje 72 óra. Azért van erre szükség, hogy betegség esetén meg tudják állapítani, hogy az étel, okozója lehetett-e a betegségnek.
Ételminta-vétel során használt eszközök:
A mosogatás szabályai:
Külön mosogatót kell biztosítani az üzemi edények és egyéb eszközök tisztítására (amiben az ételt szállítják, vagy felmelegítik, vagy főzik), ez a fekete mosogató.
Külön mosogatót a gyermekek és felnőttek által használt evőeszközök és edények mosogatására, ez a fehérmosogató.
A mosogatás lehet 3, vagy 2 fázisú.
A maradék étel tárolása: fedett edényben kell tárolni egy erre a célra kijelölt helyen. Egy-két órán belül el kell távolítani, majd ezt követően az edényt ki kell mosni és fertőtleníteni.
A mosogató felé jól látható helyre ki kell írni, hogy milyen hőfokú vízhez mennyi zsíroldót, és mennyi fertőtlenítőt kell használni. A használt szerek nincsenek meghatározva. Az óvoda dönti el, hogy ezekben e kategóriákban milyen szereket használnak.
A konyha takarítása
A napi munka befejezése után a konyha összes helyiségét takarítani kell, fertőtlenítő lemosással és felmosással. Hetente egyszer nagytakarítást kell végezni, ajánlatos olyan szert használni, amiben egyszerre van benne a tisztító és fertőtlenítő adalék (pl. Virkon).
Hetente mossuk ki a hűtőszekrényt. Havonta csővezetékek, nyílászárók, párkányok takarítása.
A takarításhoz használt eszközöket is rendszeresen fertőtleníteni kell és elkülönítve tárolni.
Mindig a tisztább felülettől a szennyezett felé, illetve fentről lefelé haladni.
Káros rovarok, rágcsálók ellen az előírásnak megfelelően kell védekezni. A vezetés dolga ennek megszervezése.