G Y Ö N G Y F Ü Z E T E K        2 0 2 2

MENÜ

 

 11. Tétel

Étkeztetés az óvodában.  Mutassa be az óvodai étkeztetések jellemzőit, a csoportszobában történő tálalás, kiszolgálás sajátosságait, valamint a dajka feladatait a higiénés és kulturált étkezési szokások kialakításában!

Kulcsszavak, fogalmak:

  • Az óvodai étkezések megszervezése

 

  • Higiénés szokások kialakítása étkezések előtt, közben és az étkezést követően

 

  • A dajka feladatai a kulturált étkezési szokások kialakításában

 

  • Az életkori sajátosságok, az önállóság szintjének figyelembevétele az étkeztetések megszervezése során

 

  • A tálalás, kiszolgálás szabályai az óvodában

 

  • A pszichés hatások jelentősége az étkezésben

 

  • Az egyéni sajátosságok figyelembevétele az étkeztetés során

 

Az étkezés megszervezése, kulturált lebonyolítása fontos gondozási feladat.

  • Az ízlésesen megterített asztal fokozza az étvágyat és kulturált viselkedésre késztet.
  • Csak ép, tiszta gyermekméretű eszközöket használjanak.
  • Az étkezésekre azonos időpontban kerüljön sor. 2.5-3 órás szünet legyen az étkezések között. Ennyi idő kell, hogy feldolgozza a gyomor az előzőt és kiürüljön.
  • Csak akkor üljenek az asztalhoz a gyermekek, ha az étel már a csoportban van.
  • Derűs és nyugodt legyen a légkör, ez hat az emésztésre.
  • Ne akadályozzuk a beszélgetést. Meg kell arra tanítani a gyermekeket, hogy halkan beszéljenek.

Pszichés hatások jelentősége étkezés közben, egyéni sajátosságok figyelembe vétele:

  • Figyelembe kell venni az egyéni igényeket.
  • A rosszul evő gyermeknek keveset szedjünk.
  • Lássuk el őket bőven folyadékkal.
  • Aki még nem tud enni, azt segítsék a felnőttek.
  • A lassabban evőket nem szabad sürgetni.
  • Nem szabad kényszeríteni a gyermeket az étel elfogyasztására.
  • Vágyat szükséges ébreszteni bennük, biztatni a megkóstolásra.
  • Ha étvágytalan, ki kell deríteni az okát.
  • A nyugodt légkör, halk, csendes beszéd, a szépen megterített asztal, a tiszta levegő jó hatással van a gyermekre, fokozza az étvágyat.
  • A türelmes bánásmód, ha nem sürgetjük a gyereket, ha tuja, hogy annyit ehet, amennyi jólesik, akkor oldódik a szorongása.
  • Ha nem szidjuk le, azért mert kiborította az ételt, akkor legközelebb jobban vigyáz.

  A higiénés szokások kialakítása

Étkezés előtt:

  • Tisztakézzel üljenek asztalhoz a gyermekek, csak akkor, ha már az étel a csoportszobában, vagy a közelben van, (hogy ne kelljen sokat várakozniuk).
  • Szépen megterített asztal várja az étkező gyerekeket.
  • Jó levegőt biztosítson a dajka az étkezéshez.
  • Tiszta, száraz, gyermek méretű és a gyereklétszámnak megfelelő evőeszközök álljanak rendelkezésükre.

Étkezés közben:

  • Arra szoktassák a gyermekeket, hogy vigyázzanak az asztal rendjére, halkan beszélgessenek.
  • Ha kiborul az étel, azt azonnal fel kell törölni, ha nem lehet a terítőről letörölni, akkor ki kell cserélni.
  • Ha szükséges a gyermeket átöltöztetni.
  • Ne kapjon szidást a gyermek.
  • Szoktassák őket helyes testtartásra, ne forgolódjanak, ne üljenek túl közel az asztalhoz stb.
  • A szalvéta használat váljék igényükké.
  • Ha önállóan szednek meg kell tanítani őket, hogy milyen mennyiséget szedjenek, vagy meddig töltsék a poharukat.

Étkezés végén:

  • Használják a szalvétát.
  • Az evőeszközöket a kialakított szokásoknak megfelelően szedjék le az asztalról. Fontos a gyermekeknek tudni, hogy mit és mennyit vihetnek ki egyszerre.
  • Ez függ az életkortól, a csoport szokástól, hogy naposi rendszer, vagy önkiszolgálás működik.

Az ételmaradék, ha kikerült a csoportból a dajka törölje le az asztalokat, seperje fel a csoportszobát (ezekbe a gyermekeket is bevonhatja), ahol szükséges törölje fel a padlót.

Nagyon alaposan szellőztesse ki a csoportszobát.

A gyermekek tisztálkodjanak alaposan meg, mossanak fogat, menjenek WC-re a dajka felügyelete, segítése, ellenőrzése mellett.

 A tálalás, kiszolgálás szabályai

Az étel hőmérséklete: kb. 63 C fokos legyen, amikor a csoportba kerül.

  • A tálalás, felszolgálás egész időtartama alatt olyan feltételeket kell biztosítani, melyekmegvédik az élelmiszer és a készétel tisztaságát, minőségét, táp- és élvezeti értékét.
  • Azételeket jellegüknek megfelelő hőfokon, tiszta edényben kell kiszolgálni a gyermekeknek.
  • Az ételeket tálalás előtt érzékszervileg ellenőrizni kell.

 

Tálaláskor is ki kell zárni az utószennyeződést:
• a személyi higiénés előírások betartásával
• a szakosított eszközhasználattal
• az eszközök megfelelő tisztaságával

Csoportos ételkiosztási forma alkalmazása: a tálalókonyhán.
Ennek keretében az óvodások számára, nagy űrtartalmú szállítóedényekben
hozzák az ételt, s az étkeztetés helyszínén történik az adagolás, tálalás.

A dajka feladatai:

  • Készítse ki az evéshez szükséges eszközöket.
  • A csoportszokásnak megfelelően terítsen meg, vonja be a gyermekeket a folyamatba az óvodapedagógus utasítása szerint, vagy megbeszélés alapján.
  • Olyan feltételeket biztosítson a tálalás alatt, mely megvédi az ételek tisztaságát, minőségét.
  • Az ételt felszolgálni tiszta edényben, tiszta adagolóeszközökkel szabad.
  • Kóstolással is ellenőrizni kell az étel hőmérsékletét.
  • Megfelelő öltözékben (védőruha, munkaruha) kell az ételt tálalni.
  • Olyan személy végezheti a tálalást, aki érvényes orvosi alkalmassági vizsgával rendelkezik.
  • Az étel szennyeződésének elkerülése végett a dolgozó köteles, személyi tisztaságára különös gondot fordítani, kiemelve a kéz tisztaságát.
  • Tilos eltenni ételt a következő étkezésig.
Asztali nézet