11. Tétel
Étkeztetés az óvodában. Mutassa be az óvodai étkeztetések jellemzőit, a csoportszobában történő tálalás, kiszolgálás sajátosságait, valamint a dajka feladatait a higiénés és kulturált étkezési szokások kialakításában!
Kulcsszavak, fogalmak:
- Az óvodai étkezések megszervezése
- Higiénés szokások kialakítása étkezések előtt, közben és az étkezést követően
- A dajka feladatai a kulturált étkezési szokások kialakításában
- Az életkori sajátosságok, az önállóság szintjének figyelembevétele az étkeztetések megszervezése során
- A tálalás, kiszolgálás szabályai az óvodában
- A pszichés hatások jelentősége az étkezésben
- Az egyéni sajátosságok figyelembevétele az étkeztetés során
Az étkezés megszervezése, kulturált lebonyolítása fontos gondozási feladat.
- Az ízlésesen megterített asztal fokozza az étvágyat és kulturált viselkedésre késztet.
- Csak ép, tiszta gyermekméretű eszközöket használjanak.
- Az étkezésekre azonos időpontban kerüljön sor. 2.5-3 órás szünet legyen az étkezések között. Ennyi idő kell, hogy feldolgozza a gyomor az előzőt és kiürüljön.
- Csak akkor üljenek az asztalhoz a gyermekek, ha az étel már a csoportban van.
- Derűs és nyugodt legyen a légkör, ez hat az emésztésre.
- Ne akadályozzuk a beszélgetést. Meg kell arra tanítani a gyermekeket, hogy halkan beszéljenek.
Pszichés hatások jelentősége étkezés közben, egyéni sajátosságok figyelembe vétele:
- Figyelembe kell venni az egyéni igényeket.
- A rosszul evő gyermeknek keveset szedjünk.
- Lássuk el őket bőven folyadékkal.
- Aki még nem tud enni, azt segítsék a felnőttek.
- A lassabban evőket nem szabad sürgetni.
- Nem szabad kényszeríteni a gyermeket az étel elfogyasztására.
- Vágyat szükséges ébreszteni bennük, biztatni a megkóstolásra.
- Ha étvágytalan, ki kell deríteni az okát.
- A nyugodt légkör, halk, csendes beszéd, a szépen megterített asztal, a tiszta levegő jó hatással van a gyermekre, fokozza az étvágyat.
- A türelmes bánásmód, ha nem sürgetjük a gyereket, ha tuja, hogy annyit ehet, amennyi jólesik, akkor oldódik a szorongása.
- Ha nem szidjuk le, azért mert kiborította az ételt, akkor legközelebb jobban vigyáz.
A higiénés szokások kialakítása
Étkezés előtt:
- Tisztakézzel üljenek asztalhoz a gyermekek, csak akkor, ha már az étel a csoportszobában, vagy a közelben van, (hogy ne kelljen sokat várakozniuk).
- Szépen megterített asztal várja az étkező gyerekeket.
- Jó levegőt biztosítson a dajka az étkezéshez.
- Tiszta, száraz, gyermek méretű és a gyereklétszámnak megfelelő evőeszközök álljanak rendelkezésükre.
Étkezés közben:
- Arra szoktassák a gyermekeket, hogy vigyázzanak az asztal rendjére, halkan beszélgessenek.
- Ha kiborul az étel, azt azonnal fel kell törölni, ha nem lehet a terítőről letörölni, akkor ki kell cserélni.
- Ha szükséges a gyermeket átöltöztetni.
- Ne kapjon szidást a gyermek.
- Szoktassák őket helyes testtartásra, ne forgolódjanak, ne üljenek túl közel az asztalhoz stb.
- A szalvéta használat váljék igényükké.
- Ha önállóan szednek meg kell tanítani őket, hogy milyen mennyiséget szedjenek, vagy meddig töltsék a poharukat.
Étkezés végén:
- Használják a szalvétát.
- Az evőeszközöket a kialakított szokásoknak megfelelően szedjék le az asztalról. Fontos a gyermekeknek tudni, hogy mit és mennyit vihetnek ki egyszerre.
- Ez függ az életkortól, a csoport szokástól, hogy naposi rendszer, vagy önkiszolgálás működik.
Az ételmaradék, ha kikerült a csoportból a dajka törölje le az asztalokat, seperje fel a csoportszobát (ezekbe a gyermekeket is bevonhatja), ahol szükséges törölje fel a padlót.
Nagyon alaposan szellőztesse ki a csoportszobát.
A gyermekek tisztálkodjanak alaposan meg, mossanak fogat, menjenek WC-re a dajka felügyelete, segítése, ellenőrzése mellett.
A tálalás, kiszolgálás szabályai
Az étel hőmérséklete: kb. 63 C fokos legyen, amikor a csoportba kerül.
- A tálalás, felszolgálás egész időtartama alatt olyan feltételeket kell biztosítani, melyekmegvédik az élelmiszer és a készétel tisztaságát, minőségét, táp- és élvezeti értékét.
- Azételeket jellegüknek megfelelő hőfokon, tiszta edényben kell kiszolgálni a gyermekeknek.
- Az ételeket tálalás előtt érzékszervileg ellenőrizni kell.
Tálaláskor is ki kell zárni az utószennyeződést:
• a személyi higiénés előírások betartásával
• a szakosított eszközhasználattal
• az eszközök megfelelő tisztaságával
Csoportos ételkiosztási forma alkalmazása: a tálalókonyhán.
Ennek keretében az óvodások számára, nagy űrtartalmú szállítóedényekben
hozzák az ételt, s az étkeztetés helyszínén történik az adagolás, tálalás.
A dajka feladatai:
- Készítse ki az evéshez szükséges eszközöket.
- A csoportszokásnak megfelelően terítsen meg, vonja be a gyermekeket a folyamatba az óvodapedagógus utasítása szerint, vagy megbeszélés alapján.
- Olyan feltételeket biztosítson a tálalás alatt, mely megvédi az ételek tisztaságát, minőségét.
- Az ételt felszolgálni tiszta edényben, tiszta adagolóeszközökkel szabad.
- Kóstolással is ellenőrizni kell az étel hőmérsékletét.
- Megfelelő öltözékben (védőruha, munkaruha) kell az ételt tálalni.
- Olyan személy végezheti a tálalást, aki érvényes orvosi alkalmassági vizsgával rendelkezik.
- Az étel szennyeződésének elkerülése végett a dolgozó köteles, személyi tisztaságára különös gondot fordítani, kiemelve a kéz tisztaságát.
- Tilos eltenni ételt a következő étkezésig.